ΘΡΙΑΜΒΟΣ "ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Μεγάλη τιμητική διάκριση για την ταινία ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ σε Σκηνοθεσία: Ιωάννας Νεοφύτου Μοντάζ: Δημήτρη Σταμάτη. Βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού στο Thessaloniki International Film Festival.

Υπερήφανο το StoryDoc για τη δράση Home New Home που έδωσε τη δυνατότητα σε εθελοντές και πρόσφυγες να καταγράψουν σε πρώτο πρόσωπο την εμπειρία τους στο προσφυγικό ζήτημα.
Συγχαρητήρια στην Ιωάννα Νεοφύτου και στoν Δημήτρη Σταμάτη, στους εκπαιδευτές Marco Gastine και Γιάννη Ξηρουχάκη, στο Gerasimos Rigasγια τις συμβουλές του στους δημιουργούς
Η περίληψη της ταινίας : "Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανισταν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον."

 

Δημιουργική ομάδα:

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Νεοφύτου

Επεξεργασία Ήχου/Μοντάζ: Δημήτρης Σταμάτης

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας/Σεναρίου: Μάρκο Γκαστίν

 

Συνέντευξη Σκηνοθέτη

"Διάλεξα το θέμα μου γιατί πιστεύω στην θεραπευτική ιδιότητα της ζωγραφικής. Δεν μ ‘ενδιέφερε να κάνω μια απλή καταγραφή της ζωής των προσφύγων και η ζωγραφική ήταν το μέσο για να αναφερθώ έμμεσα στην ζωή τους. H γνωριμία μου με τους πρωταγωνιστές με έκανε να αισθανθώ πολύ όμορφα. Γυρίζοντας την ταινία είχα την ευκαιρία να περάσω πολύ χρόνο με κάποιους από τους πρόσφυγες, να μάθω τις προσωπικές τους ιστορίες και να κερδίσω όμορφες εμπειρίες".
Η ταινία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Home New Home ένα πρόγραμμα του StoryDoc, με ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών: Δήμος Αθηναίων, Ανοιχτά Σχολεία ( Η δράση με τίτλο Home - New Home υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.), Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, Anna Lindh Foundation, Goethe Institut, ενώ η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τη δράση και τις ταινίες και η εκπαίδευση των προσφύγων είναι μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δράση Home New Home είχε την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης