ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/10/2017

2ο Λύκειο

Χέϋδεν 35 και Αχαρνών

 

19.00-19.25

Θα Επιστρέψουμε (21΄), Συλλογική (8ο Λύκειο Αθήνας)


19.25-19.45

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Μια οικογένεια από την Παλαιστίνη ζει στην προσφυγιά για 3η γενιά. Οι παππούδες εκδιώχθηκαν το 1948 στο Λίβανο, ο πατέρας έφυγε από την Τύρο του Λιβάνου στους βομβαρδισμούς του 1982, η μητέρα και τα παιδιά ακολούθησαν τον πατέρα  στην Ελλάδα  μετά την επιδρομή του 2006. Ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της Παλαιστίνης ποθούν την πατρίδα τους. Η Σάννα Χαμζε και οι γονείς της αφηγούνται τον ξεριζωμό, τη ζωή στην Ελλάδα και το όνειρο τους να επιστρέψουν.

19.45-20.10

Τρεις Γυναίκες, Δυο Χώρες, Μια Γλώσσα (25'), Συλλογική 41ο Λύκειο Αθήνα


20.10-20.25

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η ταινία παρουσιάζει τις διαδρομές τριών νέων κοριτσιών, με συριακή καταγωγή, των οποίων οι ζωές διασταυρώθηκαν και διαμορφώθηκαν μέσα στο σχολικό περιβάλλον ενός Λυκείου στα Πατήσια, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Πρόκειται για την Αμένη, που τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, την Ιμάν με την οποία συνδέεται με φιλικούς δεσμούς και την αδερφή της Ιμάν, τη Σαλούα. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις και οι εμπειρίες που οι ίδιες καταθέτουν παρουσιάζουν μια έκκεντρη ματιά στο προσφυγικό ζήτημα,καθώς αναδεικνύουν το θέμα των πολλών ταυτοτήτων τους, τον κεντρικό ρόλο της ελληνικής κουλτούρας και γλώσσας, τη φιλία, το χωρισμό και το ξανασμίξιμο. Αυτή τη φορά μέσω Skype.

20.25-20.40

Με λένε Γιώργο (16΄), Κωνσταντίνα Τσαπρούνη, Αθήνα


20.40-21.00

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Ο Musharaf - Γιώργος είναι ένας ενήλικας με καταγωγή από το Πακιστάν, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Η ελληνική ιθαγένεια, κάτι αυτονόητο για τα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας, είναι ένας γραφειοκρατικός βραχνάς για αυτόν. Το κυριότερο του πρόβλημα δεν είναι, όμως, αυτό. Οι Έλληνες δεν τον αποδέχονται ως δικό τους. Οι συμπατριώτες του τον αντιμετωπίζουν ως Έλληνα. Ο Γιώργος, όπως και περίπου 200.000 άλλα παιδιά στην Ελλάδα, είναι παιδί χωρίς πατρίδα.

21.00-21.10

Ανατολή (11΄), Συλλογική, Αθήνα


21.10-21.30

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

 

Η ταινία περιγράφει τη ζωή της Ρούλας Μοχάμαντ, μιας νεαρής κοπέλας από τη Συρία που έχει ζήσει ένα μέρος της ζωής της στην  Ελλάδα κι ένα στη Συρία. Τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα και σπουδάζει φαρμακευτική. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και κυρίως με τη διερμηνεία καθώς γνωρίζει εξίσου καλά ελληνικά και αραβικά. Η ταινία περιγράφει και παρουσιάζει κάποιες πτυχές της ζωής της, τα ενδιαφέροντα της, την οικογένεια της, τις σπουδές, τη δουλειά της, το εθελοντικό της έργο. Τέλος σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός τόσο πολυάσχολου, δραστήριου, δημιουργικού και ιδιαίτερου ανθρώπου!